Στο ΣτΕ οι Δικηγορικοι συλλογοι Κορινθου και Βολου για τις οργανικες θεσεις στα Πρωτοδικεια

Συζήτηση στο ΣτΕ προσφυγής για κατάργηση οργανικών θέσεων στα Πρωτοδικεία  Κορίνθου και Βόλου (των Δικηγορικών Συλλόγων Κορίνθου και Βόλου).

Συζητήθηκαν  στην Επταμελή  σύνθεση του Γ τμήματος του ΣτΕ την 2/3/2017 δυο Αιτήσεις Ακυρώσεως των Δικηγορικών Συλλόγων Βόλου και Κορίνθου  για το μείζον ζήτημα της  καταργήσεως οργανικών θέσεων Δικαστικών Λειτουργών από τον Υπουργό Δικαιοσύνης  χωρίς την γνώμη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου κατά παράβαση του άρθρου 90 του Συντάγματος .

Με την αιτήσεις  ζητείται η ακύρωση του πδ 30/2013 (Α’ 66/15.3.201.3) “κατανομή οργανικών θέσεων δικαστικοί λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας”

Η προσβαλλόμενη πράξη έχει εκδοθεί κατ’ επίκληση του άρθρου 3 παρ. 2 περ. α’ υποπερ. αα’ του ν. 1756/1988 “Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών” (Α’ 35), όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 6 παρ. 8 του ν. 2408/1996 (Α’ 104). Υποστηρίχθηκε ότι ο νόμος είναι αντίθετος από τις διατάξεις του Συντάγματος γιατί έτσι ο Υπουργός επεμβαίνει άμεσα στην λειτουργία της Δικαιοσύνης  και στην Ανεξαρτησία της.

Την αίτηση ακυρώσεως ασκούν ο Δικηγορικός Σύλλογος, ισχυριζόμενοι ότι η επίμαχη μείωση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών θα αποτελέσει περαιτέρω  λόγο καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης στις περιοχές των δικηγορικών τους Συλλόγων.

Προβάλλονται οι εξής λόγοι ακυρώσεως:

ΟΤΙ η διάταξη του άρθρου 3 παρ. 2 περ. α’ υποπερ. αα’ του ν. 1756/1988 “Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών”, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 6 παρ. 8 του ν. 2408/1996, κατά το μέρος που προβλέπει απλή γνώμη του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντί αποφασιστικής αρμοδιότητας του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, για ζήτημα που αφορά στην εσωτερική οργάνωση της δικαστικής λειτουργίας, όπως αυτό της κατανομής των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας, έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 26 και το άρθρο 87 παρ. 1,90 του Συντάγματος.

korinthiatv

WWW.KORINTHIATV.GR ΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com