Η ομιλια της Αννας Τσουραπα στην συγκεντρωση γυναικων στην Κορινθο,παρουσια του Παναγιωτη Νικα

 

Αννα Τσουραπα απο την πολιτικη συγκεντρωση γυναικων που πραγματοποιηθηκε,χθες,Πεμπτη,στην Κορινθο:

Φίλες και φίλοι,

επιτρέψτε μου να ξεκινήσω τη δική μου συμβολή στην αποψινή μας συνάντηση λίγο ανατρεπτικά. Ανατρεπτικά ως προς το πως βλέπουν οι γυναίκες το αύριο, αλλά και πως αυτό το «αύριο» διαμορφώνεται και συσχετίζεται με τη διαδικασία των Περιφερειακών Εκλογών που έχουμε μπροστά μας.

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Οι προσεχείς εκλογές έχουν για εμάς τις γυναίκες μια ιδιαιτερότητα και πρόκληση. Η εδραίωση της ποσόστωσης συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια στο 40% είναι ευθύνη και δοκιμασία ταυτόχρονα. Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ο υποχρεωτικός χαρακτήρας αυτού του ποσοστού κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη δεν είναι και ιδιαίτερα τιμητικός. Υπό την έννοια ότι τίθεται ως αγχόνη για τον κάθε επικεφαλής η μεγάλη συμμετοχή μας και δεν προκύπτει από ένα εγγενές ή πανθομολογούμενο ενδιαφέρον των γυναικών να λαμβάνουν μέρος στις εκλογές. Πάρτε παράδειγμα εμένα. Βρίσκομαι στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης μου και δίνω μαζί με όλες σας την εκλογική μάχη για να βελτιώσουμε τον τόπο μας, επί ίσοις όροις, με το ίδιο πάθος, με την ίδια θέληση. Πόσο «λογικό» φαίνεται αυτό στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα ; Πόσο η χώρα μας είναι ευθυγραμμισμένη με εικόνες που μας έρχονται από το εξωτερικό όπου νέες μητέρες θηλάζουν τα μωρά τους στο περιθώριο διοικητικών συνεδριάσεων ;

Η πρόκληση λοιπόν είναι να δείξουμε ότι η ιδιότητα της γυναίκας, που παίρνει καθημερινά διάφορες μορφές, αυτή της εργαζόμενης, της νοικοκυράς, της μάνας, είναι απολύτως συμβατή με την άσκηση διοικητικών καθηκόντων σε μια Αυτοδιοικητική Δομή όπως για παράδειγμα είναι η Περιφέρεια, με τη συμμετοχή στα κοινά, με τη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών, με την ιδιότητα του πολίτη που νοιάζεται για τον τόπο του και παρεμβαίνει ενεργά στα ζητήματα για το παρόν και το μέλλον. Ερώτημα : Θα το δείξουμε αυτό με την ποσόστωση ; Με μια λογική πάλκου στο οποίο ανεβαίνουν οι γυναίκες, έτσι επειδή πρέπει να γεμίσει το μαγαζί ;

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμείς οι γυναίκες, καλούμαστε σε αυτή τη στροφή της Ιστορίας να δώσουμε οι ίδιες περιεχόμενο στο 40% της ποσόστωσης. Να το ντύσουμε με τις δικές μας ικανότητες, δεξιότητες και προτεραιότητες, να το γεμίσουμε με όλα εκείνα που τελικά μας κάνουν καθημερινά ικανές να διαχειριζόμαστε όλους εκείνους τους ρόλους που σας προανέφερα. Να καταστήσουμε αυτό το 40% μια λογική κανονικότητα στη χώρα μας και όχι ένα νομοθετικά καταναγκαστικό εργαλείο συμμετοχής. Να πείσουμε τους πολίτες να μας ψηφίσουν, να μας επιλέξουν ως προσωπικότητες που προσφέρουν καθημερινά στην κοινωνία με τα δικά μας χαρακτηριστικά και όχι ως μια κατά συνθήκη επιλογή.

Σε αυτό το σημείο ερχόμαστε στο πρώτο σκέλος της ανατροπής για την οποία σας μίλησα στην αρχή. Στο πως λοιπόν «βλέπουν οι γυναίκες το αύριο». Το ανατρεπτικό στοιχείο έχει να κάνει με το απλό γεγονός ότι οι γυναίκες βλέπουμε συνήθως το αύριο μέσα από το πρίσμα του παρόντος. Μέσα από τα μάτια των παιδιών που μεγαλώνουμε βλέπουμε το αύριο, το χτίζουμε, το διαμορφώνουμε, αποτελούμε το πεδίο προετοιμασίας των αυριανών πολιτών. Μέσα από τον καθημερινό μας αγώνα για ισορροπία μέσα στα σπίτια μας, διαμορφώνουμε τις συνθήκες για την πλώρη που βάζει το σπιτικό μας. Επιζητούμε

σταθερότητα, χαλυβδώνουμε τη γαλήνη και την ομαλή λειτουργία της οικογένειας για να υπάρχουν οι συνθήκες για ένα ευοίωνο μέλλον. Εργαζόμαστε, κάνουμε καριέρες, ισότιμα για να συμβάλουμε ή ακόμα και να είμαστε εμείς εκείνες που τροφοδοτούμε τα σπίτια μας με εισόδημα ώστε να χτιστεί το μέλλον των παιδιών μας. Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πια και δεν είναι ντροπή. Σε μια Περιφέρεια που εμφανίζει απογοητευτικά ποσοστά ανεργίας είναι λογικό σε πολλά σπιτικά οι γυναίκες να έχουν αναλάβει και αυτό το ρόλο. Και σε ορισμένες περιπτώσεις μόνες τους, στηρίζοντας ουσιαστικά και διατηρώντας ζωντανό το «αύριο» των συζύγων τους. Συνήθως είμαστε και εκείνες που μέσα σε όλα αυτά καλούμαστε να μεριμνήσουμε και για τους ηλικιωμένους. Γιατί έχουμε μάθει να μην αφήνουμε κανέναν πίσω. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι μάνα και τι αγώνα έκαναν οι δικές μας μανάδες όταν μας μεγάλωναν.

Εδώ δεν πρόκειται για μια κατασκευαστική αντιδιαστολή με τους άνδρες. Πρόκειται για μια ειδοποιό διαφορά αφετηριακών χαρακτηριστικών που διαμορφώνουν τη στάση με την οποία βλέπει κανείς το μέλλον. Το αύριο δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από το παρόν, δεν μπορεί να χτίζεται σε σαθρά θεμέλια, ούτε να αναφέρεται σε κάτι νεφελώδες, φαντασιακό, ιδεώδες.

Είμαστε λοιπόν, εκ φύσεως υποχρεωμένες να σκεφτόμαστε το αύριο σύμφωνα με τις συνθήκες του παρόντος. Αυτό που με μια λέξη λέγεται «μέριμνα». Είμαστε εκείνες που μεριμνούν για το σήμερα ώστε να διαμορφωθούν θετικές προϋποθέσεις για το αύριο.

Δείτε : Μέριμνα, συνοχή, στήριξη, αρωγή, προστασία, ανάγκη, προαγωγή, πρόνοια. Όλες λέξεις θηλυκού γένους … Και αν σας φαίνονται απλές λέξεις που ακούτε τώρα από την Άννα Τσουραπά, σάς πληροφορώ ότι σε αυτές τις 8 λέξεις συνοψίζονται όλες οι αρμοδιότητες, οι υποχρεώσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει μια Περιφέρεια ως Αυτοδιοικητική Δομή και που αφορούν την οικογένεια, το παιδί, τους ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, μεταξύ αυτών πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και αρμοδιότητες που ανάγονται στην κοινωνική και οικονομική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Είναι οι λέξεις που συγκροτούν νομοθετικά, οργανωτικά και δομικά την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας μιας Περιφέρειας. Όλες οι δράσεις και τα προγράμματα για τα νοσοκομεία, την ανεργία, την ομαλή οικογενειακή ζωή, την υπογεννητικότητα, την τρίτη ηλικία, την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, περνάνε μέσα από αυτή τη δομή. Που έχει ένα ακόμα κορυφαίο παράπλευρο χαρακτηριστικό. Τον εθελοντισμό. Δηλαδή, την ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας. Πολλές θηλυκές λέξεις και πάλι μαζεμένες …

Δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς σήμερα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διακρίθηκε ή πρωταγωνίστησε σε τέτοιου είδους δράσεις και πρωτοβουλίες. Και έχουμε μπροστά μας μια νέα Προγραμματική Περίοδο, την περίοδο 2021-2027 που κεντρικό της στόχο έχει την Περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή.

Επιτρέψτε μου να σας διαβάσω ενδεικτικά μερικούς άξονες πολιτικών σύμφωνα με τη νέα προγραμματική περίοδο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή : Πιο κοινωνική Ευρώπη (Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων). Προγράμματα σε σχέση με την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση, τα δημογραφικά δεδομένα, το ποσοστό ανεργίας. Τα νέα ταμεία ESF Plus και ΕΚΤ Plus με περίπου 100 δις ευρώ συνολικά για δομές υγείας, απασχόλησης και κοινωνικής

καινοτομίας. Πολυδάπανα προγράμματα για να αντιμετωπιστεί η γήρανση του πληθυσμού και να επιλυθούν προβλήματα που προκαλεί η μετανάστευση.

Όπως διακρίνετε, όλα αυτά δεν είναι θέματα που αφορούν σε ένα αβέβαιο αύριο. Είναι προβλήματα του παρόντος που επιζητούν λύσεις και παρεμβάσεις τώρα για να εξασφαλιστεί και να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό αύριο.

Αυτή η οπτική μοιάζει αρκετά με τη γυναικεία οπτική που περιέγραψα προηγουμένως. Την οπτική που θέλει το σήμερα να είναι η προϋπόθεση του μέλλοντος.

Ως γυναίκα λοιπόν, ως μάνα, ως σύζυγος, ως ελεύθερη επαγγελματίας, ως πολίτης, ως υποψήφια στις Περιφερειακές εκλογές με τον Παναγιώτη Νίκα, με όλους τους ρόλους που καλούμαστε εμείς οι γυναίκες να διαχειριστούμε καθημερινά, επιθυμώ να αγωνιστώ ώστε σήμερα να φτιάξουμε όλα εκείνα που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

Με όλους τους εκλεκτούς και όλες τις εκλεκτές, συνυποψήφιους και συνυποψήφιες, φρονώ ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Το όραμα που θέτει η νέα Προγραμματική Περίοδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια πιο κοινωνική Ευρώπη. Έτσι όπως τη βλέπουν τα δικά μας μάτια, έτσι όπως τη διαμορφώνουν οι δικές μας προσδοκίες, έτσι όπως θέλουμε να δούμε να λειτουργεί και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό είναι και το όραμα που θέλω να γεμίσει αυτό το 40% της ποσόστωσης. Για να δώσουμε εμείς οι γυναίκες υπόσταση στην ποσόστωση και όχι η ποσόστωση σε εμάς .

Απο την τόσο επιτυχημένη χθεσινή συγκέντρωση γυναικών του συνδυασμού ”Πρωτοβουλια για την Πελοποννησο”,με επικεφαλης τον Παν.Νικα,στην Κόρινθο.

korinthiatv

WWW.KORINTHIATV.GR ΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com