Ερώτηση για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων,με τη συμμετοχη Τσογκα

 

Στο σοβαρότατο πρόβλημα μεγάλου αριθμού δανειοληπτών-δημοσίων υπαλλήλων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που παραμένει εγκλωβισμένος από τη μια μεριά σε ένα υψηλό ποσοστό παρακράτησης των αποδοχών του και από την άλλη σε υψηλά επιτόκια αποπληρωμής αναφέρθηκε ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Τσόγκας, σε Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, την οποία συνυπέγραψε μαζί με 30 συναδέλφους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.BOYLEYTHS SYRIZA NO 5.wmv_snapshot_01.21_[2016.02.14_00.48.35]

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές περιγράφουν τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δανειολήπτες-δημόσιοι υπάλληλοι, μετά τις αλλεπάλληλες οριζόντιες περικοπές των μισθών τους και την «παγίδα» τελικά στην οποία έπεσαν όσοι δανείστηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υποτίθεται με ευνοϊκούς όρους και ζητούν από τον Υπουργό:

1. Να απελευθερώσει τους δανειολήπτες από την αναγκαστική παρακράτηση του μισθού τους.
2. Να εκδώσει οδηγίες για ρύθμιση των δανείων τους με βάση τα τρέχοντα επιτόκια και τις τυχόν ευνοϊκότερες πρακτικές που ακολουθούν οι εμπορικές τράπεζες.
3. Να προχωρήσει σε διαμόρφωση κατάλληλου πλαισίου ώστε να διευκολύνεται η ένταξη των οφειλών προς το ΤΠΔ στις ρυθμίσεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ολόκληρη η Ερώτηση που κατατέθηκε έχει ως εξής:

«Από την αρχή της κρίσης η μεγαλύτερη πληγή για τους πολίτες της χώρας μας ήταν τα δάνεια και η υπερχρέωση. Μια κατάσταση που δημιουργήθηκε από συντονισμένες προσπάθειες των τραπεζών και των προηγούμενων κυβερνήσεων να προωθήσουν ένα μοντέλο οικονομίας και κατανάλωσης που εκμεταλλευόταν τους πόθους του Ελληνικού λαού για ισότιμη συμμετοχή στο βιοτικό επίπεδο και τα αγαθά των άλλων προηγμένων δυτικών κοινωνιών.

Στην ξέφρενη κούρσα των δανειοδοτήσεων μια ομάδα εργαζομένων στοχοποιήθηκε όσο καμιά άλλη, οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η “σιγουριά” των αποδοχών τους, έκανε τους μισθούς τους ιδανική πηγή πληρωμής υποχρεώσεων για τις τράπεζες. Υποχρεώσεις, που πολύ γρήγορα έφτασαν σε μη βιώσιμα επίπεδα. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν μέσα στην κρίση πολλοί δανειολήπτες αναγκάστηκαν να ζητούν επιπλέον δάνεια μόνο και μόνο για να πληρώνουν προηγούμενους τόκους αλλά και για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών.

Αυτό όμως που εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη παγίδα για τους δημόσιους υπαλλήλους ειδικότερα ήταν τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αν και επιφανειακά φαινόταν σαν μια προνομιακή πηγή χρηματοδότησης και διευκολύνσεων, στην πράξη ο δανεισμός από το ΤΠΔ είχε και έχει μια πολύ σημαντική διαφορά. Με την λήψη του δανείου παρέχεται η ανέκκλητη και απρόσβλητη δυνατότητα στο Ταμείο να παρακρατεί μέρος του μισθού του εργαζομένου (αρχικά 6/10 που περιορίστηκε μετέπειτα λόγω της κρίσης στα 3/10).

Σήμερα υπάρχει μεγάλος αριθμός δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που παραμένει εγκλωβισμένος από τη μια μεριά σε ένα υψηλό ποσοστό παρακράτησης των αποδοχών του (όταν άλλοι δανειολήπτες επιτυγχάνουν ακόμη και πλήρη απαλλαγή από καταβολές) και από την άλλη σε υψηλά επιτόκια αποπληρωμής (γύρω στο 5%) τη στιγμή που τα τρέχοντα κυμαινόμενα επιτόκια με τα οποία οι άλλες τράπεζες κάνουν ρυθμίσεις είναι περί το 1% με 1,5%. Το πρόβλημα κάνει εντονότερο το γεγονός ότι οι υψηλές αυτές καταβολές θεωρούνται και τεκμήριο στην εφορία και έχουν ως αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν και υψηλότερο φόρο για εισοδήματα που δεν έχουν. Ακόμα δε τα δάνεια του ΤΠΔ δεν εντάσσονται στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά παρά μόνο αν υπάρχουν και άλλες παράλληλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε άλλους φορείς, γεγονός που αποκλείει πολλούς από τους δανειολήπτες αυτούς από μια επιπλέον βαθμίδα προστασίας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός αν προτίθεται να ενσκήψει πάνω στο πρόβλημα των δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και:

– να απελευθερώσει τους δανειολήπτες από την αναγκαστική παρακράτηση του μισθού τους
– να εκδώσει οδηγίες για ρύθμιση των δανείων τους με βάση τα τρέχοντα επιτόκια και τις τυχόν ευνοϊκότερες πρακτικές που ακολουθούν οι εμπορικές τράπεζες
– να προχωρήσει σε διαμόρφωση κατάλληλου πλαισίου ώστε να διευκολύνεται η ένταξη των οφειλών προς το ΤΠΔ στις ρυθμισεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

korinthiatv

WWW.KORINTHIATV.GR ΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

SuperWebTricks Loading...
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com