”Η αύξηση στο αγροτικό πετρέλαιο εκτοξεύει το κόστος παραγωγής”Tου Αναστάσιου Λυμπερίου

1f-tasos

Μετά τη καλοκαιρινή φοροεπιδρομή, οι αγρότες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν από την 1η Οκτωβρίου αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα επιβαρύνσεων, ξεκινώντας με την αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Όπως είναι ήδη γνωστό οι αγρότες της χώρας μας θα δουν το κόστος παράγωγης να εκτοξεύεται πληρώνοντας με χρυσάφι από την 1η Οκτωβρίου 2016 το πετρέλαιο κίνησης λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Έτσι από την 1η Οκτωβρίου 2016, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας αυξήθηκε κατά 65% ή κατά 0,13 ευρώ το λίτρο, από τα 0,20 στα 0,33 ευρώ το λίτρο.

 Οι αγρότες, κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής τους, θα καταβάλλουν πλέον τον ΕΦΚ των 0,33 ευρώ το λίτρο, που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης, χωρίς να δικαιούνται καμία επιστροφή φόρου εκ των υστέρων.

 Παράλληλα από τις 15 Οκτωβρίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τις 15 Οκτωβρίου 2016 κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο. Οι λιανικές τιμές πώλησης του καύσιμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 0,06-0,07 ευρώ το λίτρο.

Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από το 0,67 στο 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από το 0,33 στο 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από το 0,33 στο 0,43 ευρώ το λίτρο, ανεβάζοντας και άλλο το λογαριασμό.

Ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμα για το πότε θα δουν στο λογαριασμό τους οι αγρότες την επιστροφή του ΕΦΚ του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για υπόλοιπα του 2013, μέρος του 2014 αλλά και για ολόκληρο το 2015, με την κυβέρνηση να δίνει αόριστα χρονοδιαγράμματα.(Μονολότι έχουν υπογραφεί οι σχετικές αποφάσεις για το 2013 και 2014)


Σημειώνουμε επίσης ότι σύμφωνα με την ΔΕΦΚΦ Α 1141582 ΕΞ 2016 απόφαση ορίζεται σε 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο η επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου για το έτος 2015 μεσοσταθμικά, λόγω αναπροσαρμογών των συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ενώ για το έτος 2016 σε 97 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3155/Β/30.09.2016.

Η κυβέρνηση έσπειρε ψευδαισθήσεις και θερίζει με την προχειρότητα και ανεπάρκεια της μέτρα άδικα και υπέρμετρα, φορτώνοντας με νέα βάρη τους  Έλληνες αγρότες. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι φόροι επιτείνουν την ύφεση. Η αύξηση στο αγροτικό πετρέλαιο θα συμβάλλει στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.

Η οικονομική ασφυξία στα ήδη επιβεβαρυμμένα αγροτικά νοικοκυριά θα  έχει ως αποτέλεσμα ένας ολόκληρος κλάδος που μπορεί να αποτελέσει πυλώνα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας να οδηγηθεί σε μαρασμό με συνέπεια να καθίσταται κάθε αγροτική δραστηριότητα απαγορευτική.

 

*ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος, Λογιστής Α’ Τάξης και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας

korinthiatv

WWW.KORINTHIATV.GR ΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

SuperWebTricks Loading...
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com