Γ. Ψυχογιός: «Η Επιτροπεία για τους ασυνόδευτους ανήλικους είναι τομή για την προστασία και την ένταξή τους»

Σήμερα συζητείται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, στην αρχή της τοποθέτησής του τόνισε ότι νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια άλλων σημαντικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου, για να προασπίσει περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνθήκες νομιμότητας στην αγορά εργασίας. «Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η μάχη που δίνουμε για τα εργασιακά είναι, όπως έχει πει και η αρμόδια Υπουργός, μια διαιρετική τομή, μία οριζόντια διαχωριστική γραμμή με τη Νέα Δημοκρατία. Και ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και στον τομέα αυτόν βλέπει κέρδη και ζημιές, ενώ εμείς βλέπουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και τις ανθρώπινες ανάγκες. Γι’ αυτό, άλλωστε, το κόμμα σας μάλλον συντάσσεται και με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Κουρτς, ο οποίος θέσπισε με νόμο το δωδεκάωρο, επιστρέφοντάς μας στον Μεσαίωνα», είπε ο Γ. Ψυχογιός σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτές οι πολιτικές που διευρύνουν τις ανισότητες και εκδικούνται τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του, γίνονται ακόμα πιο οξείες και σκληρές όταν έχουν να κάνουν με τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη στάση της Ευρώπης, όπου τα πιο ξενοφοβικά και συντηρητικά σύνδρομα τείνουν να υπερισχύσουν σε πολλές χώρες. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κυβέρνηση αυτή, όπως επισήμανε ο Γ. Ψυχογιός, επιλέγει την οδό της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της ένταξης. Αυτό αποδεικνύεται και με το παρόν νομοσχέδιο, που προβλέπει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Οι διατάξεις του έρχονται σε συνέχεια του πρόσφατου Ν. 4540/2018 του Υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής, όπου προβλέπεται ρητώς ότι η προστασία τους περνάει στο χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «η επιτροπεία για τους ασυνόδευτους ανήλικους είναι μια τομή, μια ουσιαστική προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν έρθει στη χώρα μας και είναι χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Ανοίγει τον δρόμο για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες διαβίωσής τους σε όλα τα επίπεδα». Σ’ αυτό το σημείο ανέδειξε και την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανένωσεις προσφύγων προς την Ευρώπη.

Αναλύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Γ. Ψυχογιός ανέφερε ότι ο αρμόδιος κατά τόπον εισαγγελέας θα είναι ο προσωρινός επίτροπος και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα θα διορίζεται επαγγελματίας επίτροπος, ο οποίος θα κατέχει τις απαραίτητες δεξιότητες για να προσφέρει κατάλληλη προστασία στον ανήλικο που θα επιτροπεύει.

«Ο επαγγελματίας επίτροπος θα είναι υπεύθυνος και θα μεριμνά στην ουσία για κάθε διαδικαστικό, νομικό και κοινωνικό ζήτημα που αφορά στη διαμονή, την αξιοπρεπή διαβίωση και την εκπροσώπηση του εκάστοτε ασυνόδευτου ανήλικου. Θα μεριμνά για θέματα, όπως η διαδικασία αίτησης ασύλου, η εξασφάλιση δωρεάν νομικής συνδρομής, η υγειονομική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, όπως και εκπαίδευση, αλλά και η ανεύρεση και επανένωση με την οικογένειά του – αν αυτό είναι δυνατό – ή η ανάθεση φροντίδας σε ανάδοχη οικογένεια». Για να μπορέσουν όλα τα παραπάνω να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, αλλά και με διαφάνεια, ταχύτητα και τον απαιτούμενο έλεγχο, προβλέπεται η δημιουργία των αντίστοιχων οργάνων υπηρεσιών και μητρώων, όπως εξήγησε ο βουλευτής.

Στη συνέχεια ο Γ. Ψυχογιός στάθηκε στο βέλτιστο συμφέρον του ασυνόδευτου ανηλίκου, από το οποίο διαπνέονται όλες οι διατάξεις και ευθυγραμμίζεται με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλα ευρωπαϊκά κείμενα. «Την ώρα, λοιπόν, που ο Ντόναλντ Τραμπ χωρίζει παιδιά και βρέφη από τους γονείς τους ή τους κλείνει όλους μαζί σε κλουβιά, την ώρα που η Ευρώπη θέλει να αφήσει, τελικά, στα χαρτιά τα δικαιώματα των προσφύγων και της πιο ευάλωτης ομάδας, των ασυνόδευτων ανήλικων, με καθημερινά ναυάγια στη Μεσόγειο, με σκλαβοπάζαρα, με εξαγγελίες για κλειστά κέντρα και με πλατφόρμες αποβίβασης, η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να έχει ως προτεραιότητα την προστασία όλων αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων από τους πολέμους, τη φτώχεια, τη βία και την εξαθλίωση», διαπίστωσε ο βουλευτής.

Ειδικά για το κρίσιμο ζήτημα της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων τόνισε τα εξής: «Το νομικό πλαίσιο για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων έρχεται να ανοίξει τον δρόμο για μια εν τοις πράγμασι αξιοπρεπή διαβίωση αυτών των παιδιών στη χώρα μας, ώστε να μένουν σε δομές και σπίτια. Έρχεται, δηλαδή, να κάνει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Να καταργήσει στην πράξη την κράτηση, διότι είναι και εναλλακτικό μέτρο, αλλά είναι και ένταξη. Επομένως, επειδή και τώρα που μιλάμε, υπάρχουν, δυστυχώς -έστω και για λίγο- παιδιά που είναι στα κέντρα κράτησης και τα αστυνομικά τμήματα, πρέπει να είναι στόχος μας να τελειώσει αυτό και να μην υπάρχει κράτηση, αλλά ένταξη».

«Χαιρετίζουμε και υπερψηφίζουμε με υπερηφάνεια το παρόν σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, γιατί εμείς είμαστε, όπως λέει και ο Γιάννης Αγγελάκας με τους Τρύπες, με «εκείνα τα παιδιά που αν και γεννιούνται κανονικά, δεν μεγαλώνουν κανονικά, δεν ονειρεύονται κανονικά ούτε ερωτεύονται κανονικά» και δεν σκεφτήκαμε ούτε ένα δευτερόλεπτο -μα, ούτε ένα δευτερόλεπτο!- από πού είναι, πόσα είναι και τι χρώμα είναι», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Ψυχογιός κλείνοντας την ομιλία του.

korinthiatv

WWW.KORINTHIATV.GR ΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

SuperWebTricks Loading...
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com