Κωστής Παλαμάς, ο ποιητής που έγραψε τον Ολυμπιακό Ύμνο [Εφυγε σαν σήμερα 27-2-1943]

Επιμέλεια θέματος WWW.KORINTHIATV.GR

Στις 27/2 1943, δηλαδή πριν από 78 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Κωστής Παλαμάς. Ο εθνικός ποιητής και κριτικός που έγραψε τον Ολυμπιακό Ύμνο.Πόσοι το γνωρίζουν αυτό?Το Korinthiatv όμως,ιστορικά,το γνωρίζει και το θυμήθηκε!

Ο Ολυμπιακός Ύμνος είναι μια μουσική σύνθεση που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση και στίχους που έγραψε ο Παλαμάς.

Να σημειώσουμε ότι η εκτέλεση του ύμνου πραγματοποιήθηκε δύο φορές κατά την έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις 25 Μαρτίου 1896, ο Βασιλιάς Γεώργιος από το Παναθηναϊκό Στάδιο κήρυξε την τελετή έναρξης τους.

Olympic_Hymn_title

             [Δίπλα αφίσσα της εποχής]

Οι στίχοι του παλαμικού ποιήματος

Αρχαίο Πνεύμα αθάνατον, αγνέ πατέρα

του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού,
κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.

Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,
στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή,
και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί.

Κάμποι, βουνά και θάλασσες φέγγουν μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός.
Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου,
Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, κάθε λαός, κάθε λαός
Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, κάθε λαός.

 

 

 

 

Λίγα λόγια…

Ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας ,κριτικός της λογοτεχνίας και,εν μερει,στιχουργός, ο Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα, το 1859, σε μια οικογένεια με αξιόλογη πνευματική δράση. Σε ηλικία 6 ετών έχασε και τους δυο του γονείς μέσα σε διάστημα 40 ημερών και τη διαπαιδαγώγησή του ανέλαβε ο θείος του, Δημήτριος Παλαμάς, που ζούσε στο Μεσολόγγι. Έτσι, από το 1867 εγκαταστάθηκε εκεί και ο ίδιος, ώσπου το 1875 μετέβη στην Αθήνα, για να σπουδάσει Νομικά. Την ίδια κιόλας χρονιά ξεκίνησε να δημοσιεύει σε εφημερίδες και περιοδικά και την αμέσως επόμενη χρονιά (1876), υπέβαλε σε διαγωνισμό την πρώτη του ποιητική συλλογή, γραμμένη σε καθαρεύουσα, με τίτλο Ερώτων Έπη. Τις σπουδές του στη Νομική τις εγκατέλειψε πολύ γρήγορα, καθώς η λογοτεχνία κυριάρχησε στη ζωή του. Η πρώτη του αυτοτελής έκδοση έγινε το 1878, με το ποίημα Μεσολόγγι και η πρώτη του έκδοση ποιητικής συλλογής, το 1886, στη δημοτική γλώσσα, με τον τίτλο Τραγούδια της Πατρίδος μου. Ακολούθησαν ο Ύμνος εις την Αθηνάν, Ίαμβοι και Ανάπαιστοι, Ασάλευτη Ζωή, ο Δωδεκάλογος του Γύφτου, Η Φλογέρα του Βασιλιά, καθώς και δυο πολύ χαρακτηριστικά του έργα, ο Τάφος, ποιητική σύνθεση εμπνευσμένη από το θάνατο του γιου του και ο Ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896, που τον καθιέρωσε ως ποιητή.kideia-palamas-5

Ο Παλαμάς, μαζί με τους λογοτέχνες Νίκο Καμπά και Γεώργιο Δροσίνη, ξεκίνησαν να συγγράφουν στις εφημερίδες Ραμπαγάς και Μη χάνεσαι, κάνοντας μια στροφή από τον αθηναϊκό ρομαντισμό προς την πολιτική σάτιρα, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα, από το 1898, μια νέα ποιητική πρόταση, για την οποία αρχικά χλευάστηκαν από τους παλαιότερους του χώρου, μέσω των περιφρονητικών χαρακτηρισμών “παιδαρέλια” και ποιητές της “Νέας Σχολής”.kideia-palamas-2

Η εποχή της εμφάνισης του Παλαμά και των συνοδοιπόρων του συνέπεσε με την έξαρση που έλαβε στη χώρα το Γλωσσικό Ζήτημα. Ο ίδιος, υποστηρικτής της δημοτικής, κατά την περίοδο που διετέλεσε Γραμματέας του Πανεπιστημίου, ήταν αναγκασμένος να χρησιμοποιεί την καθαρεύουσα στην εργασία του, ενώ συνέγραφε στη δημοτική. Σε επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι στην φιλολογική του εργασία ήταν “μαλλιαρός” και στην υπηρεσία του “αττικιστής από την κορφή ως τα νύχια”.

kosti-palama-2

Απεβίωσε σαν σήμερα, το 1943, και κηδεύτηκε κάτω από τη σκιώδη παρουσία των κατακτητών της γερμανικής Κατοχής. Παρόλα αυτά, χιλιάδες κόσμου τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία, ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο.

korinthiatv

WWW.KORINTHIATV.GR ΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

SuperWebTricks Loading...
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com